BTHE 2006 feher 01 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület | info@bthe.hu Facebook |  Rólunk

Belépés

Belépés a felhasználói fiókba

Felhasználónév *
Jelszó *
Jelszó megjegyzése

BTHE 2006 fekete 02 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület

 

BKT fuzet 2016 cimlap WWW

Kalvariak cimoldal   Kilatok3 cimlap

Vendégségben a nagy peléknél

BTHE vezetett túra
0
IMG_3216
Dátum: : 2022. szeptember 3. 11:15 - 14:15

Amint lemegy a nap, megelevenednek a Börzsöny „titokzatos”, éjszakai életmódot folytató állatai. Halk neszekkel telik meg az erdő: utolsókat riasztanak a rigók, elülnek a vörösbegyek is. A sötétben korhadt ágak roppannak az avaron a vaddisznók léptei alatt, csendes vadászatra indul a nyuszt és a nyest, megszólalnak a macskabaglyok és az utóbbi évtizedekben a hegységben örvendetesen gyarapodó állományú uráli baglyok is, a fák koronájából pedig a hancúrozó nagy pelék hangos visítozása hallatszik.

A nagy pele - ez a 1oo-25o grammos, farkával együtt 15-32 cm-es kisrágcsáló - kedveli a hegy-, és dombvidéki, középkorú, vagy annál idősebb, gazdag cserjeszintű erdőket (gyertyános tölgyesek, elegyes bükkösök) és a felhagyott, öreg, bokrosodott gyümölcsöskerteket, amelyekben sok, szénhidrátokban gazdag táplálékot talál magának. Előszeretettel fogyasztja többek között a tölgyfafajok és a bükk makkját, a diót, a mogyorós hólyagfa és a közönséges mogyoró magjait, és a különféle erdei gyümölcsöket (vackor, vadalma, madárcseresznye, csipkebogyó, kökény…), a friss rügyeket, de olykor az odúkban költő madarak tojásait, fiókáit sem kíméli. A nőstények egy hónapos vemhesség után a nyár második felében ellenek, 2-7 kölyküket közel két hónapig nevelik levelekkel bélelt üregekben, faodvakban. Ilyenkor előszeretettel foglalják el a madaraknak kihelyezett mesterséges költőodúkat is. A fiatalok szeptember elején lesznek önállóak, ekkor már csak másfél, szűk két hónap áll rendelkezésükre a hideg télre felkészülni. Mindössze ennyi idejük van arra, hogy vastag zsírréteget növesszenek, legkésőbb október végén ugyanis megkezdődik a hibernációs időszakuk. Testhőmérsékletük néhány Celsius-fokra, szívverésük 2/percre csökken. Ebben a nyugalmi állapotban töltik aztán a zord hónapokat egészen a következő év májusáig. Ezalatt nem mozognak, nem táplálkoznak, kizárólag a testükben felhalazott tartalékot élik fel.

A faj hazánkban 1974 óta védett, természetvédelmi értéke 5o.ooo Ft.

Ezúttal egy könnyed nappali sétára invitáljuk az érdeklődőket, mely során közelebbről is megismerhetik ezt az éjszaka aktív kisemlőst.

Az MME Börzsönyi Helyi Csoport és a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület közösen vezetett, könnyű túráját kisgyermekes családoknak is ajánljuk!

Indulás/Találkozó: Királyrét, Királyréti Kirándulóközpont, Volánbusz végállomás, 11:15

Táv/Szint/Szintidő: 2-3 km, 1oo m, 2-3 óra

Cél/Program vége: Királyrét, Királyréti Kirándulóközpont, Volánbusz végállomás, 14.15

Díjazás/Szolgáltatás: Kitűző, szakmai vezetés

Túravezető: Nagy Csaba (MME Börzsönyi HCs., Börzsöny Alapítvány)

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Telefon: 30/965-9914

Rendező: Mátéfy Szabolcs

Telefon: 3o/5942229

Részvételi díj: felnőtteknek 16oo FT

14 év alatti gyermekeknek INGYENES

 

Telefon:
Email:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.