BTHE 2006 feher 01 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület | info@bthe.hu Facebook |  Rólunk

Belépés

Belépés a felhasználói fiókba

Felhasználónév *
Jelszó *
Jelszó megjegyzése

BTHE 2006 fekete 02 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület

Geotúra az Alsó-Cuha-szurdokban

Értékelés:
(0 szavazat)
2016. április 17. vasárnap
 
 

A Bakonyban oly jellemző szurdokvölgyek egyikét keressük fel első áprilisi geotúránk alkalmával. Az Alsó-Cuha-szurdok keletkezése, kőzetei és ősmaradványai megismerése mellett felkeresünk három beszédes nevű barlangot is: a Zsivány-barlangot, a Kőpince-barlangot és a Remete-barlangot. Tanúi lehetünk a tektonikus mozgások révén kiemelkedő sziklák és a víz pusztító ereje összecsapásának, és kiderül az is, vajon miért éppen itt vágta át a patak a sziklát. A teljes pompában lévő tavaszi erdő növényeinél elidőzve, a neki szentelt emlékoszlopnál megemlékezünk hazánk úttörő botanikusáról, Kitaibel Pálról, illetve Rómer Flóris e vidékről szóló régészeti és néprajzi leírásait is felidézzük. 

Időpont: 2016. április 17. (vasárnap), 10.00 óra

Találkozó: Bakonyszentlászló-Vinye, Vinye Büfé (Térkép >>>)

Útvonal: Vinye – Kőpince-barlang – Zsidó-rét – Alsó-Cuha-szurdok – Remete-barlang – Zsivány-barlang – Ördög-rét – Kitaibel-emlékoszlop – Vinye.

FIGYELEM! A csúszós, vizes köveken a haladás a szurdokban nehéz, ezért ennek megfelelő lábbeli ajánlott!

Időtartam: kb. 4 óra

Táv/szintemelkedés: 10 km/300 m

Részvételi díj: 1000 Ft.

Regisztráció: április 16. szombat este 18.00 óráig, E-mailben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) vagy telefonon (06/30 919 5868), a név, a létszám és a mobil telefon elérhetőség megadásával. A jelentkezésről minden esetben visszaigazolást küld a túravezető a jelentkezési határidő lejártáig. A túra 12 fő jelentkezése esetén indul. 

Túravezető: Czibula György, a Bakony-Balaton Geopark geotúra-vezetője

Várok mindenkit szeretettel!

 

Megjelent: 7634 alkalommal