Fel a hegyre! túrák - 2018.

Gyalogos teljesítménytúrák 2018

BARÁTLAKÁSOK GEOTÚRA TIHANYI FÉLSZIGET, KELETI-OLDAL

vasárnap, 17 április 2016 07:39

I. András király felesége, Anasztázia - Bölcs Jaroszláv kijevi nagyfejedelem lánya - hívta be Magyarországra azokat a görögkeleti -ortodox- szerzeteseket, akik lakóhelyül az Óvár vulkánjának Balaton felé néző meredek bazalttufa oldalát választották, s ide vájták celláikat, amely az oklevelek szerint a Szent Miklósról nevezett Oroszkői remeteség nevet viselte.

A Barátlakások azonban nem csak a szerzetesek, hanem a térségben munkálkodó vulkánok tufa és vulkáni bomba szórásainak mementó is. Kéznyomok a földtörténet aktív és izgalmas időszakából.

A túra során találkozunk Tihany legszebb „gejzítit” tömbjével, a szél felszínformáló tevékenységének nyomaival és eltűnt vulkánok erejét bizonyító vulkáni bombákkal.

Esemény tipusa: Nyílt vezetett geotúra

Nehézség: Könnyű körtúra

Rajt helye/ ideje: Tihany, Általános Iskola 10 óra

Cél helye/ ideje: Tihany, Általános Iskola 16 óra

Útvonal: Tihany, Általános iskola;- Belső-tó;- Aranyház-gejzírkúp;- Átjáró-barlang;- Kis-erdő-tető;- Szélmarta sziklák;- Óvár;- Barátlakások;- Ciprián forrás;- Bencés apátság;- Tihany, általános iskola

Felszerelés: időjáráshoz alkalmazkodó túraöltözet, folyadék, 1 napi hidegélelem

Táv: 7,6 km

Szint: 290 m

Részvételi díj: 1 400 Ft

Szolgáltatás:

Írásos tájékoztató anyag a geotúra során érintett geológiai értékekről, emléklap, hűtőmágnes

A túra 20 fő jelentkezése esetén indul. Jelentkezési határidő: 2016. április 27.

Bővebb információ: 06 (30) 50 40239

Jelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Olvass tovább: http://geotura-vezetes.webnode.hu/products/tihanyi-felsziget-a-keleti-oldal-geologiai-ertekei/

Megjelent: 3331 alkalommal
Értékelés:
(0 szavazat)

Legfrissebb képek