BTHE 2006 feher 01 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület | info@bthe.hu Facebook |  Rólunk

Belépés

Belépés a felhasználói fiókba

Felhasználónév *
Jelszó *
Jelszó megjegyzése

BTHE 2006 fekete 02 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület

Melyik faj legyen jövőre, 2012-ben az év vadvirága?

Értékelés:
(0 szavazat)

Most segíthet eldönteni, melyik faj legyen jövőre, 2012-ben az év vadvirága.

A szavazás november 30-án zárul.

SZAVAZÁS ITT

A jelöltek:


Fehér tündérrózsa (Nymphaea alba)
Tavirózsaként is ismert évelő, mely a tisztább vizű tavak, holtágak, lassú vízfolyások egyik legszebb és sokak által ismert növénye. Gyökerező hínár, 3 méter vízmélységig találkozhatunk vele. Víz színén úszó levelei (levéllemezei) tenyérnyiek vagy még nagyobbak. Nyáron virágzó faj, sokszirmú, sárga közepű fehér virágai a levelek között, a víz színén lebegnek. Éjszakára a virágok becsukódnak.

Áttelepítés, kerti tóba ültetés miatt néhol gyűjtik, de természetes állományait elsősorban élőhelyeinek beszűkülése, megszűnése, vizeink szennyeződése veszélyezteti. Természetvédelmi értéke: 5 000 Ft.

Számos, különböző virágszínű rokonai van, melyeket dísztavakban gyakran láthatunk. Termálvizeinkben néhány melegkedvelő tündérrózsa-faj mára meghonosodott.

Tavaszi hérics (Adonis vernalis)
A tavasz egyik legszebb vadvirága. Magános, aranysárga, nagy méretű (3–6 cm átm.) virágai sokszirmúak és olykor már március első napjaiban megjelennek. Ilyenkor még szinte földön ülőnek tűnnek, ám később a szár 20–30 cm magasra is nőhet. Levelei összetettek, a levéllemez keskeny-szálas sallangokra osztott.

Évelő, mész- és melegkedvelő sztyepnövény. Ma még hazánk legtöbb vidékén találkozhatunk vele, de nagyon megritkult az Alföldön és hiányzik a Ny–DNy-i országrészből.

Állományait élőhelyeinek megszűnése, becserjésedése, töveinek kiásása, virágainak gyűjtése veszélyezteti. Természetvédelmi értéke: 2 000 Ft.

A hasonló megjelenésű, fokozottan védett erdélyi héricsnek (Adonis × hybrida) ma már csak néhány populációja ismert.

Agárkosbor (Anacamptis/Orchis/ morio)
Az egyik legelterjedtebb hazai orchidea. Arasznyi magas virágzó hajtásokat fejlesztő, tőlevélrózsás évelő. Murvalevelei vöröses vagy bíboros színűek, a virágzat laza, rendszerint 5–20 virág alkotja, amelyek színe a hófehértől a sötétbíborig és a zöldesig változhat. A lepellevelek sisakszerűen összeborulnak, hosszirányban kívül és belül egyaránt zöldesen vagy zöldes-ibolyásan erezettek.

Sokféle gyeptípusban, legelőkön, kaszálókon, hegyi-, homoki-, láp- és mocsárréteken, szikes- és homokpusztákon, pusztafüves lejtőkön is él.

Tőlevelei ősz vége és tél vége között jelennek meg a talajfelszín felett, virágai pedig április végén és májusban nyílnak. Magjai július elejétől érnek.

Állományait elsősorban a tájhasználat változása: a termőhelyek legeltetésének vagy kaszálásának megszűnése fenyegeti. Természetvédelmi értéke: 10 000 Ft.

Megjelent: 9360 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 13 február 2012 07:04