BTHE 2006 feher 01 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület | info@bthe.hu Facebook |  Rólunk

Belépés

Belépés a felhasználói fiókba

Felhasználónév *
Jelszó *
Jelszó megjegyzése

BTHE 2006 fekete 02 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület

Geomikulás Döbröntén

Értékelés:
(0 szavazat)

Kedves Geotúrázók!

Idei utolsó geotúránk egyedi lesz mind programjában, mind időpontjában. Hagyomány már, hogy a geotúra-vezetők egy december 6. körüli hétvégén összejövetelt szerveznek, és közösen geotúráznak. Ezt az eseményt most a nagyközönség számára is nyílt túraként hirdetjük meg. Most 10-12 geotúra-vezetővel lehet majd együtt lenni, így ez páratlan alkalom a még több ismeret megszerzésére.  

Geomikulás Döbröntén

1. TÚRA

A Döbrönte környékén lépten-nyomon felbukkanó eocén mészkövön és annak ősmaradványain túl nagy figyelemmel leszünk a morfológiára, és vallatjuk majd a tájat, mit mesél nekünk múltjáról. Ebben segítségünkre lesz a kvarc, kavics és homok üledékek formájában. Később az ebből összeálló konglomerátum sziklákat is felkeressük. Meanderező patakvölgyben érünk el a Bakony legnagyobb édesvízi mészkő előfordulásához, ahol választ kapunk a kérdésre, vajon miért nem látogatott el ide Rómer Flóris?

Útvonal: Döbrönte, Szarvasház - Szarvaskő vára - Somháti malom - Csurgó-kút - Károly-kúti erdő - Ödön-forrás - Döbrönte, Szarvasház.

Időpont: 2012. 12. 08. szombat
Találkozó: Döbrönte, Szarvasház (Fő u. 31.), 9.00 óra
Táv: 14 km
Szintemelkedés: 300 m
Időtartam: 6-7 óra (várhatóan sötétedésig)
Részvételi díj: 1200 Ft
A túrát vezeti: Czibula György geotúra-vezető és Futó János geológus

A túrára előjelentkezés szükséges december 7. péntek 10.00 óráig e-mailben vagy telefonon, a csoportlétszám és a telefonos elérhetőség megadásával.  

Akinek már van, hozza el a túrára a Geotrek gyűjtőlapját, mert újabb matricát kap a kedvezmények eléréshez, akinek még nincs gyűjtőlapja, a túrán megkapja!

2. ESTI PROGRAMOK

A túra után is lehet maradni, mert amíg készül a vacsora, a Szarvasházban rövid (20 perces) előadást hallhatunk/láthatunk az English Riviera Geoparkról, majd egy hosszabbat a görögországi Lesvos Pertified Forest Geoparkról.  A vacsora önköltséges alapon, 5-600 Ft-ba kerül majd. Szállás igényelhető saját hálózsákkal 2500 Ft-ért, ágyneművel 2800 Ft-ért a turistaházban. A vacsora és a szállás igényeket kérem jelezni a jelentkezéskor.  

Várunk mindenkit szeretettel!

Czibula György
geotúra-vezető

Megjelent: 14418 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 21 november 2012 07:21