BTHE 2006 feher 01 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület | info@bthe.hu Facebook |  Rólunk

Belépés

Belépés a felhasználói fiókba

Felhasználónév *
Jelszó *
Jelszó megjegyzése

BTHE 2006 fekete 02 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület

Itt az első magyar via ferrata!

Értékelés:
(0 szavazat)

Cseszneken másztuk meg a két nagyobb fiúval. Három pálya van, abból az egyik tíz éves kor felett fölött már mászható. Rövidek, de húzósak, combosak, cseppet sem unalmasak.

A cseszneki Kőmosó-szurdok két szemközti falában látta meg Kovács Tamás, rutinos sziklamászópálya-építő a via ferrata lehetőségét. Megtisztította a sziklákat a növényzettől, és három tényleg látványos pályát épített rá. A via ferratákba direkt tett bele egy-két nehezebb részt az ínyencek kedvéért.

Az Ostromlók útja a cseszneki vár alatti sziklán halad. 120 méter hosszú, C-s, azaz közepes nehézségű. A két nagyobb fiú 45 perc alatt simán megmászta, igaz lihegtek néha, Leó pedig közölte a végén, hogy az egyik részen kicsit befosott. (Persze nem szó szerint.)

A Várpanoráma út a szurdok szemközti oldalán halad, és a vége felé kitűnő kilátás nyílik a várra. A mászás hossza: 180 méter, a nehézségi fok: C-D (közepes-nehéz), ideje: 1 óra. Ezt most kihagytuk a fiúkkal, hadd emésszék a második találkozást a via ferratával (az első a Hohe Wandon volt egy A-B-s bébikönnyű pályán), de van kedvük megmászni. Van benne egy-két jó felszökés, megdolgoztatja az embert, de mint az Index videójából kiderül, egy kezdő is meg tud vele küzdeni.

Megjelent: 15743 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 26 augusztus 2013 13:56