BTHE 2006 feher 01 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület | info@bthe.hu Facebook |  Rólunk

Belépés

Belépés a felhasználói fiókba

Felhasználónév *
Jelszó *
Jelszó megjegyzése

BTHE 2006 fekete 02 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület

Geotúra a Szentgáli Tiszafásba

Értékelés:
(0 szavazat)

Szarvasház logó

 2016. március 8. 

 

Geotúra a Szentgáli Tiszafásba - 2016. március 15. kedd

 

Bár az igazi tavasz a szokatlan enyhe idő ellenére még várat magára, az évszak első hírnökei (hóvirágok, hunyorok, kankalinok, medvehagyma) minden bizonnyal már láthatóak lesznek ezen a geotúránkon. Az erdő még lombtalan állapotban van, így jól kivehetők lesznek az örökzöld tiszafák egyedei Európa egyik legnagyobb tiszafásában, a Miklós Pál-hegyen. E különleges fafaj bakonyi előfordulásán tett túrával kiváló alkalom nyílik szót ejteni a klímaváltozásról, a növényzet alkalmazkodóképességéről és a fajok kihalásáról is, valamint arról, miért vált szükségessé a terület védetté nyílvánítása. A túrán megismerkedünk még a Szentgáli-kőlik-barlang keletkezésével, ősrégészeti leleteivel, illetve a barlang mai lakóival, a védett denevérekkel. A nemrégiben átadottMajer Antal kilátónál áttekintjük az erdész professzor tiszafával kapcsolatos bakonyi kutatási eredményeit. Az út végén Esseg-vár romjai között idézzük fel a környék elmúlt évszázadának néhány kiemelkedő eseményét, és megtudhatjuk azt is, miért éppen ezen a helyen tört fel évmilliókkal ezelőtt meleg víz a mélyből...

 

Időpont: 2015. március 15 kedd.

Találkozó: 9.00 óra, Szentgál, templom TÉRKÉP >>>

Útvonal: Szentgál – Kőlik-barlang – Miklós Pál-hegy (Majer Antal kilátó) – Bánd, Esseg-vár – Bánd

Táv/szintemelkedés: 12 km/350m

Időtartam: kb. 4 óra

Részvételi díj: 1000 Ft/fő

Előjelentkezés: március 14. hétfő este 18.00-ig, telefonon (30/919-58-68) vagy E-mail-ben (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) a név, a létszám és a mobiltelefonos elérhetőség megadásával.

Bándról Szentgálra menetrendszerinti busszal megyünk vissza (indul: 13.25, Bánd, Petőfi u.). A teljes árú menetjegy díja 250 Ft (egyénileg fizetendő).

 

Vár mindenkit szeretettel a túravezető,

Czibula György,

a Bakony-Balaton Geopark geotúra-vezetője

     

 

 

Iratkozzon fel a Szarvasház Turistaház és Oktatóközpont hírlevelére, hogy a következő túráról is időben értesítést kapjon!

Nem mindegy, a túrák során milyen öltözetet és milyen felszerelést használunk. Itt van máris a lábbeli, ami a túra során alapvető, hiszen ez az, ami a "talajjal összeköt".  Hozzánk és a használat jellegéhez leginkább illő termék kiválasztásában segít a Geotrek-Világjárók Boltja tapasztalt csapatának bakancsvásárlással kapcsolatos 5+1 tanácsa!

 

 

Megjelent: 7897 alkalommal