BTHE 2006 feher 01 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület | info@bthe.hu Facebook |  Rólunk

Belépés

Belépés a felhasználói fiókba

Felhasználónév *
Jelszó *
Jelszó megjegyzése

BTHE 2006 fekete 02 Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület

Tavaszi madárdal a Börzsönyben (2o18.o5.19.)

Idén kilencedik alkalommal rendezte meg a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportja (MME BHCS) ezt a közösen vezetett túrát. Az évek során az érdeklődők létszáma az időjárástól erősen függően 1o-75 fő között váltakozott, ezúttal Királyrétről 4o fős csoporttal indultunk felfedezni a Bajdázó és az Ajta-berek madárvilágát és mint mindig, most is sok kisgyermekes család tartott velünk. Ennek különösen örülünk, hiszen fontosnak érezzük a jövő nemzedékeinek szemléletformálását.

Az MME BHCS madarászai a hegységben és annak környékén összesen 53 odútelepet (mintegy 11oo odút) és 5o, macskabaglyok és uráli baglyok számára kihelyezett költőládát gondoznak, illetve a költési időszakban rendszeresen ellenőrzik ezeket, minden fészkelésről adatokat gyűjtenek. Örvendetes tény, hogy néhány esztendeje ennek a munkának köszönhetően a fokozottan védett uráli bagoly is évente több mesterséges költőhelyről röptet fiókákat!

A bejárt területen a résztvevők most is a leggyakoribb odúban költő fajokkal találkozhattak: széncinegékkel, kék cinegékkel, örvös légykapókkal és csuszkákkal. Nagy Csaba túravezető és Nagy Angéla segítségével megismerhették ezek eltérő fészekrakási szokásait, a fiókák növekedési szakaszait, de nagy sikert arattak a sokak által eddig még csak képekről ismert, éjszakai életmódot folytató nagy pele, az erdei siklók és a Bajdázói-tó napfürdőző mocsári teknősei is. 

 Májusban a leghangosabb az erdő. A túra során hangjuk alapján megszámláltuk a környéken mozgó madárfajokat is, az először talán „kaotikusnak" tűnő koncertből most közel húsz énekes került a listára. Ez a szám természetesen nem tükrözi a Börzsönyben költő madarak teljes sorát (ez a hegységben hozzávetőlegesen 8o faj, ha nem számítjuk a nagyvizek - a Duna és az Ipoly -, valamint a peremterületek faunáját, és nyilván a téli, vagy átvonuló vendégeket sem).

Programunk az előre tervezettnél valamivel hosszabbra sikeredett, de látva a kicsik és nagyok töretlen lelkesedését, úgy gondolom, mindenki szép élményekkel tért haza!

Képek a képgalériában: https://www.bthe.hu/index.php/galeria/bthe-rendezvenyek/tavaszi-madardal-a-borzsonyben-2018-05-19