A Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesületről

Bemutatkozás

Az Egyesület neve:Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület, röviden BTHE
Alapításának helye és éve:Budapest, 2006.
Az Egyesület címe:2627 Zebegény, Börzsöny u. 22.
Postacím:
2627 Zebegény, Pf. 4.
Az Egyesület adószáma:18125421-2-13
Az Egyesület számlaszáma:10102244-59708600-01000000
E-mail:
info@bthe.hu
A BTHE alapszabálya:Alapszabály (érvényes 2017.01.31-től)

 

Bevezetés

A Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület (röviden BTHE) 2006. decemberében alakult, mint önálló, működésében más szervezetektől független, önálló turisztikai- és sporttevékenységgel foglalkozó EGYESÜLET, közhasznú szervezetként a természetet szerető és érte tenni kívánó magánszemélyek egybehangzó akaratnyilvánítása eredményeképpen.

A BTHE 2007-től több, mint 245 km hosszúságban újított fel -illetve létesített új turistajelzéseket, együttműködve a térség(ek) vonatkozó irányító szerveivel. Több teljesítménytúrát, gyalogos vándortúrát és kerékpáros túrát rendezett meg a Börzsönyben és a Balaton-felvidéken, valamint már öt jelvényszerző túramozgalmat is útjára indított. Évről-évre egyre több és egyre komolyabb kihívásokat jelentő csúcsokra jutnak el tagjai, főképpen a Magas-Tátrában és az Alpokban, de az Egyesület már maga mögött tudhat egy sikeres Kaukázus expedíciót is.

Jó kapcsolatot épített ki és működtet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Börzsönyi Tájegységével és az Ipoly Erdő Zrt.-gal, továbbá a Börzsöny régió egyes önkormányzataival.

Turisztikai vonalon jó kapcsolata van a Magyar Természetjáró Szövetséggel, továbbá projekt-vonatkozású kapcsolatot épített ki és tart fent a Magyar Turizmus Zrt.-gal.

 

Célok, tevékenységek

A céljaink, feladataink, tevékenységi körünk részletes bemutatására alapvetően az Alapszabály szolgál.

Az Alapszabályban foglalt céljainkon túlmenően tehát – melyek kiterjednek a természetközpontú szemlélet a társadalom széles rétegeiben történő megerősítésére, a természetjárás és a hegymászás népszerűsítésére, mindezekhez kapcsolódó élettelen dolgok védelmére s alapvetően a fentiek vonatkozásában az érdeklődés felkeltésére – feladatunknak tekintjük és középtávú céljaink között kívánjuk tudni az erőforrásainkhoz és lehetőségeinkhez mért szerepvállalást a térség turisztikai/természetjáró vonatkozású infrastruktúrájának javításában.

Ennek vonatkozásában nyílt eseményeinket igyekszünk úgy megtervezni, hogy az esemény résztvevői érintőpontként a térség több településével, kulturális vagy természeti értékével, esetenként a természetjárást (is) szolgáló gazdasági vállalkozással is találkozzanak. Ez utóbbi tevékenységünkkel is igyekszünk hozzájárulni a térség megismeréséhez, érvényesüléséhez, megújulásához, népszerűsítéséhez.

Tagsági viszony

Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy tagjaink között szívesen látunk minden, nemcsak a sportban, de a sportért, természetjárásért és hegymászásért aktívan tevékenykedni akaró személyt is.

A jelenleg érvényes éves tagdíjunk, melyek az adott naptári évre érvényesek:

 • május 31-ig befizetve: 5.000,- Ft;
 • május 31. és augusztus 31. között befizetve: 3500,- Ft;
 • szeptember 1. után befizetve: 2500,- Ft.

Hogy miért van szükség, az esetleg magasnak tűnő tagdíjra?

Szerintünk két fontos érv emellett:

 • ezáltal is egy – jó értelemben vett – erős köteléket tudjunk kialakítani Veled, mint leendő tagtársunkkal – az összetartozás érzés erősítése;
 • eme magasabb tagdíjért az átlag piaci szintnél valamivel több jogosultságot, előnyt szeretnénk biztosítani Neked, s melyek körét időszakosan bővítünk, aktualizálunk.

Rendes tagjaink az alábbi előnyökben, kedvezményekben részesülnek:

 • Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) éves tagság, továbbá igény szerint új típusú MTSZ igazolvány (ez utóbbi esetében az igénylések továbbítása az MTSZ felé minden  februárban és szeptemberben, az igénylés önrész mellett lehetséges)
 • MTSZ minősítési lehetőség;
 • Kedvezményes részvételi lehetőség az egyesület által kiírt egyes nyílt teljesítménytúrákon;
 • Kedvezményes részvételi lehetőség az eseménynaptárban meghirdetett változatos és sokszor nem szokványos túrákon, túravezetéssel;
 • Az Egyesület tulajdonában levő eszközök, felszerelések használatának lehetősége;
 • Az Egyesületet megillető kedvezmények felhasználási lehetősége különféle túrafelszerelést árusító és térképforgalmazó kiskereskedelmi üzletekben.

Amennyiben a fenti soraink meggyőztek Téged, mint érdeklődőt arról, hogy Céljaid, de legalábbis érdeklődési köröd, valamely szegmense azonos vagy hasonló a BTHE tevékenységével, szívesen látunk tagjaink sorában.

Tagsági viszony létesítésével kapcsolatos kérdéseidet, vagy akár tagfelvételi kérésedet a következő e-mail címen keresztül tudod elküldeni nekünk: tagsag@bthe.hu, a tagfelvételhez szükséges nyilatkozatot pedig innen tudod letölteni:

– BELÉPÉSI NYILATKOZAT rendes tagként történő felvételhez.

Természetbarát üdvözlettel,

a BTHE elnöksége