Börzsönyi kilátások...
 
Értesítések
Minden törlése

Börzsönyi kilátások túramozgalom

53 Bejegyzések
7 Felhasználók
4 Likes
940 Megtekintés
(@zsolti)
Tag
Csatlakozva: 13 év telt el
Hozzászólások: 18
 

@ikrieger A csúcs nem jelent feltétlen kilátást, a kilátás meg nem mindig a csúcson van. Mindre van példa. Előbb a koncepció legyen meg, utána jöjjön a név. Nekem egy teljesen benőtt hegycsúcsra nincs indíttatásom elindulni.

Fino alla morte!


   
VálaszIdéz
(@ikrieger)
Tag Admin
Csatlakozva: 12 év telt el
Hozzászólások: 125
 

Mindenképpen olyan helyeket tennénk bele a mozgalomba, ahová a feljutás semmi nehézségbe nem ütközik, s az év bármely szakában nyújt valamilyen kilátást.  vagyis olyan csúcs lesz csak, ahol kilátás is van, s a kilátás tényleg azt fogja jelenteni, amit. Már amennyiben benne lesz valamilyen módon a mozgalom nevében.


   
VálaszIdéz
(@ikrieger)
Tag Admin
Csatlakozva: 12 év telt el
Hozzászólások: 125
 

A név kérdése még mindig nyitott, köszi minden eddig ötletet és javaslatot. Továbbra a Börzsönyi kilátások vagy a Kilátások a Börzsönyben nevek szerintem a legkézenfekvőbbek.

Korábbi gyűjtésünket felhasználva az első konkrét elképzelés a pontokról illetve az igazolás módjáról:

Kötelező érintőpontok / 10 db, bélyegzéssel:
Csóványos
Nagy-Mána
Hollókő
Hegyes-tető
Nagy-Galla
Nagy-Kő-tető
Nagy-Koppány
Kopasz-hegy
Királyréti Várhegy-kilátó
Koós Károly-kilátó

Választható / 12 db, kóddal
Gömbölyű-kő
Csák-hegy, régi kőfejtő
Széles-hegy
Kámor
Só-hegy
Szép-bérc
Gubacsi-hálás
Hangyás-bérc
Aranyoskúti kilátó
Dobogó-bérc
Nagy-Hideg-hegy
Fenyves-hegy

S amiket kihagytam, mert vagy nem vezet oda jelzett út (nagyobb letérés kell) vagy szerintem nincsen kilátás. Amik nem bércen, hegycsúcson vannak, azokat is egyelőre talonba helyeztem:
Kőorr
Zálog-bérc
Sas-hegyi-rét
Remete-barlang
Kövesmező
Cicőke
Pogányvári-tisztás
Závoz-nyereg
Sákola-tető
Ötholdas
Sátán-bérc
Kun-rét
Borbély-hegy
Alsó Hinta-rét
Gánti-pihenő
a tanösvény 3. pontja
a Borostyánkői-pihenő előtti pihenő és kilátópont a S+-en
a tanösvény 6. pontja
Malom-hegy teteje
Nógrádi vár
Drégelyvár
(Ezek körül azért van 3-4 helyszín, ami beleférhet a választható kategóriába.)

Teljesítés feltétele:
1. A kötelező pontok közül az összeset fel kell keresni.
2. A választható pontokat 4 vagy 5 külön csoportba osztjuk, s mindegyik csoportól legalább 1-et fel kell keresni. Vagyis 4 vagy 5 választható ponton kell igazolni. A felosztás alapja az elhelyezkedésük lenne (pl. Magas-Börzsöny, Dél-Börzsöny stb.)

Füzet:
1. kicsi A6-os formátum, kemény vízhatlan fedlappal
2. Oldalanként 2 pont, fotóval, bélyegzőhellyel/kóddal, GPS koordinátával és pár alap hasznos infóval (legközelebbi település, jelzés, stb.) Összesen 10-14 oldal
3. A pontokon kívül lenne 4-5 útvonalra ajánlat, ami az összes kötelező és választható pontot felfűzi. Mindegyik lehetőleg körtúra lenne, vagy esetleg településről-településre, max. 25 km hosszúsággal. Az útvonalak pedig hasonlóan a választható pontokhoz lehetőleg egy szűkebb területet ölelnének fel, vagyis lenne 1-2 magas-börzsönyi útvonal, 1-2 déli-délnyugati vagy ilyesmi

Várok minden észrevételt, javaslatot, ötletet.


   
VálaszIdéz
(@ikrieger)
Tag Admin
Csatlakozva: 12 év telt el
Hozzászólások: 125
 

S mindez térképen így néz ki, pirosak a kötelezők, kékek a választhatók.


   
VálaszIdéz
(@sebpali)
Tag
Csatlakozva: 11 év telt el
Hozzászólások: 23
 

István, köszi a térképet és a témát. Javaslataim:
- Mindenképp be kéne vonni a saját területünknek tekintett, és turisztikailag kevésbé frekventált Északi-Börzsönyt (Kemencei völgytől északra) is. Erre javaslataim első körben: Ötholdas. Akár az oszlopnál, akár a mező északkeleti végében állva szép kilátás van a Magas-Börzsöny északi oldalára. Dorottya-bérc (Ahol a S Kemence felől kimászik a Hegyhátra, sziklás domboldal felső részén van kilátás. Drégelyvár. Esetleg opcionálisnak a Kukucska-hegy (K3, esetleges leírásban mindenképp Hont felől, mivel elképzelhető hogy Parassapuszta felé a K+ meg fog szűnni, ebben az esetben a Honti-szakadék feletti csomóponttól K3 fog felmenni a Kukucska-hegyre.)
- Sas-út, amelyet a BTHE nevével festettünk, méltán azonnal ismert lett és egymás utáni szebbnél-szebb kilátásokkal bír. Javaslatom elsősorban a Godó-szikla ( https://turistautak.openstreetmap.hu/index.php?poi=3099438798), esetleg a Miklós-tetőtől kb. 250m-re délkeletnek található kopjafa melletti kilátás).
- Hanák-rét
- Békás rét Kóspallag-Törökmező között. A rét déli oldalából észak felé szép kilátás nyílik Nagy-Hideghegyre, Csóványosra. Térkép jelöli itt: https://turistautak.openstreetmap.hu/index.php?poi=3099438798, de az OKT-ről is egyébként megvan a kilátás.


   
VálaszIdéz
(@ikrieger)
Tag Admin
Csatlakozva: 12 év telt el
Hozzászólások: 125
 

Köszi a javaslatokat Pali. Az általam vélt elképzelésbe teljesen beleillik a Dorottya-bérc, a Sas-út (Godó-szikla) és akár a Kukucska-hegy is. Valóban szép helyek.

A "réteket" / "tisztasokat" most kihagynám. Egyedül csak praktikussági okok miatt, hogy sokkal jobban behatárolható legyen azon helyek halmaza, amit szeretnénk beletenni a mozgalomba. Rengeteg szép kilátást nyújtó ilyen tisztás van, de ezzel szerintem némileg szétcsúszna a mozgalom (ha benne van az egyik, akkor már miért nincsen benne a másik, s akkor a végén akár 50 pontig is el tudunk menni). De meg tudtok győzni, ha akartok 🙂

A Drégelyvárt pedig csak azért hagynám ki, mert az egy másik tematikához tartozik. Egy kicsit ezért cinkes a fenti listámban a Remete-barlang is, de elsőre azt beletettem a választható pontok közé.


   
VálaszIdéz
(@sebpali)
Tag
Csatlakozva: 11 év telt el
Hozzászólások: 23
 

Köszi a választ. Drégelyvárt magam is csak vonakodva írtam bele, illetve Hanák-rét sem feltétlenül kell. Ötholdast azért erőltettem, mert az Északi-Börzsönyben kevés a kilátást adó pont, így unikum, azt gondolom jó irányba elgondolkoztató hogy nem hegycsúcs, ráadásul egyben BKT-val kereszt-vonzást adhat.
Békás-rét mellett szólhat, hogy egyedi látószögből "nem közismert" panorámát ad a két központi csúcsról - én úgy érzem szegényebb voltam nélküle:), választhatóként szerintem emelne a mozgalom értékén, de nem ragaszkodom hozzá.


   
VálaszIdéz
(@histvan)
Tag
Csatlakozva: 13 év telt el
Hozzászólások: 8
 

Emberek! A fent vázolt talányokon túl, én már kb. 2008-ban átestem. A Börzsöny csúcsai (27) és a Börzsöny várai (27) mozgalmakon túl a rengeteg csúcsokon álltam úgy, ahol egy csepp kilátás nem volt. Mindegyikről be tudok számolni. Az "akciócsoporttól" (Kenyeres O.) kezdve nagyon sok csapat volt, akik a Börzsöny előnyeit "kihasználták". Ha kell, beszállok.
Üdv! histvan


   
VálaszIdéz
Oldal 4 / 4