Naszály és környéke

Értesítések
Minden törlése

Naszály és környéke

20 Bejegyzések
5 Felhasználók
4 Reactions
94 Megtekintés
(@ikrieger)
Tag Admin
Csatlakozva: 13 év telt el
Topic starter  

A tavaly született megállapodás érelmében a BTHE vállalta a Naszály és környékének túristaútjait is, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindent nekünk kell festenünk, felújítanunk, de mindenképpen foglalkozni kell a területtel.

A fő kérdés, hogy a jelenlegi igencsak kesze-kusza és helyenként totálisan irracionális jelzéshálózat (össze-vissza színek és alakok, elkerített magánterületen vezető útvonal, semmi közepén véget érő sáv jelzés stb.) felújításának van-e bármi értelme vagy előtte inkább készítsünk valamit tervet a környék jelzéshálózatának sokkal átláthatóbbá és turisták számára vonzóbbá, értelmesebbé tételére. nagyon erősen javaslom ez utóbbit.

Csatolok majd nemsokára egy térképvázlatot, ami alapján el lehet kezdeni a konkrétumok egyeztetését. Addig is minden ötlet és észrevétel jöhet!

Idéz
(@zsolti)
Tag
Csatlakozva: 14 év telt el

Szerintem - bár tudom, hogy ez nagy vállalkozás lesz - le kellene ülni és újragondolni, -tervezni az egész hálózatot kezdve a váci buszállomástól induló és aszfalton menö S sávval.

Fino alla morte!

VálaszIdéz
(@zsolti)
Tag

Elég sok energiát lehetne spórolni, ha megszüntetnénk a hosszú kilométerekn át fonódó jelzéseket. Az OKT, a P- és a Gyadai tanösvény maradjon, ahogy van. A két hosszú jelzést (SC és ZC) úgy racionalizálni, hogy a lehető legkevesebb legyen a fonódás és az értelmes egyéb utakat meg utána betagozni a rendszerbe.

Van-e szükség:

+ a katalinpusztai buszmegállóhoz a P sávval egyező nyomvonalon haladó K+-re?

+ az OKT-ből a P-/P4 elághoz vezető K3-re, ami vagy a tanösvény, vagy a P- nyomvonalával esik egybe?

+ Gombásról a váci buszállomásra behozni az országúton a S sávot?

A többi jelzés:

+ a ZC nálam így vezetne: Kosd - OKT - mostani S+ - Z3 elág - P4 elág - Kosd.

+ a SC így vezetne: Hegyközi nyomóskút - Vaditató-tó - mostani S+ nyomvonala - Z3 elág - innen fonódna egy darabon a ZC-vel és vissza a Hegyközi nyomóskúthoz.

+ a S4, Z3 és a K barlang maradhat.

+ a S3 csak ott vezetne, ahol nem fonódik a SC-vel.

+ a SC azon szakasza, ami az OKT és a Z3 elág között van, lehetne S+.

+ a P4 azon szakasza, ahol leválik Cselőtepuszta felé Z4 lehet a Cselőtepusztai buszmegállóig, a faluban vezető rész meg kuka.

+ a P4 és S sáv közti P+ kuka vagy ha Hegyközségi-keresztig a S sáv szakaszával kiegészítve Z+.

Nos?

Fino alla morte!

VálaszIdéz
(@Makrai Kornél)
Tag

A katalinpusztai buszmegállóhoz a P sávval egyező nyomvonalon haladó K+ jelzés 2019-ben Berki Zoli nyomására lett újra felfestve. Én akkor nem támogattam, de Zoli lobbija erősebb volt. Az volt az indoka, hogy a Rockenbauer Pál kopjafát érinti és azért van rá szükség. Nem fogadta el, hogy a kereszt jelzés nem erre szolgál és elég lenne a P sávból egy leágazó jelzés a kopjafához.

VálaszIdéz
(@ikrieger)
Tag Admin
Topic starter  

Zsoltinak köszönet a Naszályos javaslatért.

Egyelőre csak kevéske időm volt térképet is nézve elgondolkodni az ötleteken, de egyelőre nagyon hasonlóak lennének az én elképzeléseim is.

én kezdenék valamit a körséta jelzésekkel, ha maradnak, akkor valami más értelemszerű jelzéssel helyettesíteni őket. S ami még ötletem volt, hogy Vácról indulva valami sáv jelzést létesíteni, de ne úgy hogy egy elhagyott körtefánál érjen véget, hanem akár Kosdon vagy máshol. Bár a sok kilométer roppant unalmas műútnak a településen belül értelme kereken zéró. Ha mégis marad itt jelzés, akkor helyette egy S4 jelzést kellene festeni.

VálaszIdéz
(@ikrieger)
Tag Admin
Topic starter  

Volt némi időm így elkészítettem az én javaslatomat, a mellékelt hevenyészett térképen található.

Magyarázat röviden:

1. Létrejönne egy S jelzés Vác-Gombás és Kosd között, kizárólag eddig is jelzett útvonalakon haladva, több jelzést is kiváltana, csak 1-1  szakaszon futna együtt a S körsétával és S3-gel, valamint le a hegyről Kosdra a Z körsétával. A térképen ez a festendő S jelzés piros színnel van jelölve.
2. Szerintem a fenti S létesítésével egy időben meg lehetne szüntetni az alábbi jelzéseket:
- S sáv Gombás és Vác buszmegálló között
- S4 Gombás am. és S között, ezt a S váltaná ki
- S+ teljes egészében a Pádimentom-kő és a Vaditató között, javarészt a S váltja ki, egy szakaszon pedig felesleges a fonódás a Z körsétával
- Z3-et  teljes egészében a S váltja ki
3. Az alábbi útvonalakat kellene felújítani:
- S3 a mostani meredek nyomvonalon, a Naszály alatt ki szakaszon fonódva a S-val
- K3 a mostani nyomvonalon, OKT-ból kiindulva pár méteren a S-val együtt és azt keresztezve
4. S változatlanul maradnának az alábbi jelzések:
- OKT és K barlang jelzés
- P sáv Kosd és Katalinpuszta között
- S és Z körséta, Varga Zsoltiék nem régen újították fel mind a kettőt.

Bár a Z körséta esetében vannak kétségeim, hogy az mennyire járható és járják-e azt egyáltalán. Esetleg a Z körséta megszüntetése sem lenne ördögtől való, s akkor nem is lenne semmilyen zöld színű jelzés a környéken. Ha megszűnik, akkor a S szinte fonódás nélkül haladna végig, viszont egy kis szakaszon meg kellene hagyni a S+ jelzést, ami kihagyja a Naszály csúcsát.

VálaszIdéz
 Oszi
(@oszi323)
Tag
Csatlakozva: 11 év telt el

Sziasztok!

Ma beszéltem Istvánnal és a javaslatait is átnéztem, s abban maradtunk jó lenne leülni többen és úgy megvitatni az eddig felmerült ötleteket.

Pár észrevétel és javaslat a Naszály turistaútjainak racionalizálásával kapcsolatban részemről.

1. S sáv mindenképp legyen, mint fő jelzés, de én megtartanám Vác buszmegállótól ( még ha hosszú és unalmas járda -aszfalton kell menni) és Kosdig, ahogy István berajzolta. Gombás am.-től maradna a S4.

2. A többi jelzés alapvetően jónak tűnik, főleg a Z3 kiváltása.

3. A Z körséta Kosdról indulva szintén nem elvetendő, bár nincs adatom, hogy mennyien járják, de településről indulva körbejárható (Természetjáró: túrakönyvekben is egy ajánlott útvonal, így feltételezhető, hogy többen le is töltik) szemben a S körtúrával, amit azért meg kell közelíteni.

A legnagyobb baj vele, hogy a Bozótvölgy kulcsosház felett van egy fenyveses pár száz méteres rész, ami időnként teljesen járhatatlan, ezt Dobó István is elismerte, ezt valamerre ki kellene kerülni egy alternatív útvonallal.

Mellette megy egy földút, korábban azon ment a jelzés, pont Dobó István javaslatára került át a most járhatatlan ösvényre. Ha más nincs , lehet mégis erre kellene visszafesteni. 

S ha már felújítanánk a körtúrát, hogy ne maradjon Z jelzés a Naszályban, lehetne P körtúra, Kosdról a P sávtól kindulva.

4. Idén felújították a Bozótvölgy kulcsosházat, viszont Cselőtepusztától a jelzések, ha vannak is nagyon kopottak.

Itt a P négyzetet legalább Kosdig szintén fel lehetne újítani 2025-ben, s utána majd Keszegig valamikor.

5. A S körtúra 2021-ben lett felújítva Varga Zsoltiék által, így azt nem módosítanám sehol.

6. P sáv Kosd Katalinpuszta között 2019-ben lett felújítva, azt nem feltétlen kellene 2025-ben még bevállalni. Főleg, hogy lehet már ez is sok egy évre a Börzsönyt, Naszályt, Cserhátot együtt nézve.

Így elsőre most ennyi jutott eszembe.

VálaszIdéz
(@zsolti)
Tag

P□: ahol együtt fut a ZC-val (ez egészen a P sávig tart) az nyugodtan lehet kuka a buszforduló és a P sáv közötti rész kivételével. Tavaly jártam arra, nem nagy élmény. Ami Cselőtepuszta érintésével lemegy a buszmegállóba, lehetne belőle Z□. Ami meg a P sávtól megy tovább Keszegre, az lehetne P+.

Mondjatok egy valós és értelmes indokot a S sáv maradására a gombási buszmegállótól a váci buszhoz!

Csak ezzel a két változtatással legalább 8-10 km felesleges jelzést vonnánk ki a Naszályból.

A hozzászólás módosítva: 2 hét telt el 3 alkalommal , Papp Zsolt

Fino alla morte!

VálaszIdéz
 Oszi
(@oszi323)
Tag

Azért gondolnám, hogy maradjon, mert sokan tömegközelekedéssel jönnek a Naszályba is (vonat, busz) s bár helyijárattal is el tudnak menni  Gombási buszmegállóig, de lehet többen már onnan gyalog indulnak neki, főleg hogy még látják a térképeken, hogy van jelzett út. Meg ha már sáv jelzés, nem olyan nagy baj, ha település központjától másik település központjáig tart és hosszabb is.

Cselőtepusztától meg miért lenne Z négyzet? Nincs Z sáv a közelben, pont ezért is kellene a zöld jelzéseket kiiktatni a Naszályból. Elég a K, a P és az S, amik eddig is voltak és legyenek ezeknek leágazó jelzései.

De ezért szeretném, hogy többen összejöjjünk és együtt vitassuk meg! 

Ez nem ragaszkodás ezekhez, csak egy vélemény!

VálaszIdéz
 Oszi
(@oszi323)
Tag

Mikor tudnánk leülni ás átbeszélni ezeket? Vácon vasútállomás közelében?

István! Kornél! Zsolti! Pali! 

Jönne Prontvai Attila is, aki jelezte, hogy szívesen festene újra. Neki hétköznap 17 óra után bármikor jó, azt mondta.

Nekem jövő héten a hétfő vagy szerda vagy december 03-án kedden, ami szóba jöhet. Ha a dec. 4-i találkozó előtt szeretnénk erről beszélni. Vagy dec. 9-13 között valamikor.

VálaszIdéz
(@ikrieger)
Tag Admin
Topic starter  

Köszi minden javaslatot és hozzászólást Oszi és Zsolti.

Mindenképpen beszéljünk a dologról személyesen.

Nekem jövő héten is jó lehet, kedd-szerda-csutortok este.  Helyszínnek a szokásos söröző az állomás közelében Vácon szinte ideális.

VálaszIdéz
 Oszi
(@oszi323)
Tag

Nekem jövő héten csak a szerda jó, kedden nem vagyok itthon, csütörtökön elutazok és csak december 02-án este érek haza. Most szerdán vagy december 03-án kedden, kinek mi lenne jó?

VálaszIdéz
(@zsolti)
Tag

Nekem jó az e hét szerda (27) és a jövő hét kedd (03) is. De ezeken kívül is vannak még jó napok. 12. 04-06-ig nem jó.

Fino alla morte!

VálaszIdéz
(@ikrieger)
Tag Admin
Topic starter  

Legyen akkor a most szerda este, 27-e. A jövő hét nekem nem annyira alkalmas, vagyis ha a mostani hét nem jön össze, akkor csak 2 hét múlva. Helyszín legyen a söröző a pizzéria mellett Vácon az állomásnál. Kornél, Pali, esetleg más valaki?

VálaszIdéz
 Oszi
(@oszi323)
Tag

Szia István! És a többiek!

Most szerdán (27-én) 17 órától a sörözőben akkor össze tudnánk jönni.

Kornéllal együtt jövünk Pestről és Prontvai Attila is tud jönni.

Pali Pécsett van (Kornél infója), így ő nem tud most itt lenni.

De akkor 5-en ( István, Zsolti, Kornél, Attila, Oszi) átbeszélnénk a Naszályt, meg esetleg mást is. 

VálaszIdéz
Oldal 1 / 2