Zebegény esti / éjs...

Értesítések
Minden törlése

[Kiemelt] Zebegény esti / éjszakai (2026. aug. 1. - szombat)

36 Bejegyzések
7 Felhasználók
7 Reactions
210 Megtekintés
(@ikrieger)
Tag Admin
Csatlakozva: 14 év telt el
Topic starter   [#73]

Csak, hogy legyen valami plusz is idénre, hátha némileg felrázódik az egyesületi élet, ha más nem egy-két alkalomra.

Pár év kihagyás után idén ismét megrendezzük a zebegényi esti / éjszakai túrát. A tervezett dátum: augusztus 1-je szombat.

A rajt és cél a Mókjusban lesz, mint korábban, de az útvonalak és a lebonyolítás változni fog. Az biztos, hogy kimarad a nehezen járható Kút-völgy, valószínűleg bekerül Törökmező mint ellenőrzőpont. A tervek szerint lenne egy 20-as táv (5 vagy 6 óra szintidővel) és egy 10 km körüli (3-4 óra szintidővel). Az útvonalakat nemsokára véglegesítem.

A rajt késődélután 5-6 körül lenne, így a teljes rendezvény le kell bonyolódjon majd éfjélig.

A rajt/célon kívül 3 vagy 4 ellenőrzőpont lesz, ami biztosnak tűnik egyelőre: Törökmező, Kövesmező, Hegyes-tető. A rétesházban nem lesz emberünk, ott bónra kapnak majd rétest, esélyes még a cél előtt a Kós Károly-kilátó (ha leszünk elegen).

Részletek hamarosan. Adig is szívesen látok ötletet, javaslatot. Illetve aki tud jönni segíteni, az kérem tervezzen a dátummal.

Idéz
Papp Zsolt
(@zsolti)
Tag
Csatlakozva: 16 év telt el

Az ötlet jó. Azért szerintem arra figyeljünk, hogy aki tömegközlekedve érkezik a túrára, annak ne kelljen 3-4 órát várnia az első Pestre induló vonatra. Meg az is megfordult a fejemben, hogy pénteken is lehetne a túra és akkor legalább a vasárnap teljes értékű tudna lenni a rendezőségnek is. Persze, jövök, akár úgy is, hogy rajt és söprés.

Fino alla morte!

VálaszIdéz
Papp Zsolt
(@zsolti)
Tag

Két ötlet a lehetséges útvonalra.

A hozzászólás módosítva: 2 hónap telt el , Papp Zsolt

Fino alla morte!

VálaszIdéz
(@kvcsmrnn)
Active Member
Csatlakozva: 4 év telt el

Sziasztok! Jelentkezem rajt-cél személyzetnek. 

VálaszIdéz
(@ikrieger)
Tag Admin
Topic starter  

Köszönöm Mariann és Zsolti a jelentkezéseket, hozzászólásokat.

A pénteken gondolkodtam magam is, de szerintem ésszerűbb lenne mégis szombaton csinálni a túrát.

Az utolsó vonat valóban elmegy 23.05-kor Pest/Vác felé, de aki a hosszabb távon indul, az rajtoljon ennek tudatában időben. Erősen jelezzük előre, hogy a cél éjfélkor zár!

Köszi Zsolti az útvonal-javaslatot! csatoltam az én elképzelésemet, amit a tiédtől függetlenül kreáltam, jelentős az egyezőség egyébként! Lenne egy 20-as táv (20,1 km / 850 m szint, 6 óra szintidővel) illetve egy 10-es (12,2 km / 640 m szint, 4 óra szintidővel). 

Egy lehetséges verzió a rajt és cél nyitva tartásár, valamint ellenőrzőpontokra vonatkozóan:

RAJT: 20 km - 17.00-18.00 // 10 km - 18.00 - 19.00
BÓN, Zebegény rétesház (20/10) - nincsen bélyegzés, csak rétes bón ellenében: 17.00 - 19.15
1. Ep., Törökmező, halastó vagy th. (20): 17.50 - 20.00
2. Ep. Nagymaros (20/10): 18.40 - 21.50
3. Ep., Hegyes-tető (20/10): 19.20 - 23.00
4. Ep., Kós Károly-kilátó (20/10): 19.40 - 23.50
CÉL: 20 km - 19.50 - 0.00 // 10 km - 19.50 - 23.00

Matricás helyekre kellenek még ötletetek, nem lenne sok maximum 2-3 helyszín, ahol van értelme. A kilátó ep. a végén opcionális, ha vagyunk elegen, akkor már ott megkaphatná részben a díjazást, mondjuk a célban beváltható bónt. Vagyis 3 pontra kellene rendező, ami 5-6 ember, a célban elegen vagyunk 2-3-an.

Nagymaroson kellene valami olyan útvonal, ami értelmes környéken vezet, illetve ahol nem ugattatjuk fel a település összes kutyáját a túrázókkal.

VálaszIdéz
Papp Zsolt
(@zsolti)
Tag

Én Nagymarosra nem feltétlenül tennék emberes pontot, mert ott van az állomáson az OKT-bélyegző.

Matrica meg mehet egy valahová a Malom-völgybe, akár a P-/Z3 elágba és a Szent Mihály-hegy nyergébe.

Ha az én 25-ös tervemet nézem, akkor emberes pont lenne a Toronyalja-rom, Törökmező, Hegyes-tető és esetleg a Kós-kilátó. Matrica meg ugyanúgy Malom-völgy, P-/Z3 elág, plusz Szép-erdő sarka vagy Rózsakunyhó és a nagymarosi OKT-pecsét.

Fino alla morte!

VálaszIdéz
(@ikrieger)
Tag Admin
Topic starter  

Az nem rossz ötlet, hogy nem Nagymaroson van emberes pont, akár lehet Kövesmezőn is. Bár nagy jelentősége nincsen, meg akkor a vízkérdés is egyszerűbb.

A 20 km körüli táv azért lenne jobb, hogy könnyebben elérhető legyen az utolsó vonat. 6 órás szintidő mellett kényelmesen vissza lehet érni a célba még este 11 előtt.

Matricát én is gondoltam a 20-ason a Malom-völgybe (mondjuk János-forrásnál) és a P/Z3 elághoz. Illetve a 10-esen a K4 és K+ elághoz, esetleg még Szent Mihály-hegy nyerge ahogyan írtad.

A hozzászólás módosítva: 1 hónap telt el , Krieger István

VálaszIdéz
Papp Zsolt
(@zsolti)
Tag

Azért gondoltam egy kicsivel hosszabb távra, hogy tényleg éjszakai legyen, ne csak esti. Augusztusban sokáig van világos és hamar virrad még. Maroson, az állomásnál (a zöldséges mellett) van egy nyomóskút, meg a Fehér-hegyről lefelé is.

A másik, hogy éjszakai szakaszra én nem vagyok meggyőződve a Kövesmezőről levezető K+-ben. Nappal persze, simán, mi is szoktunk ott eljárni.

A hozzászólás módosítva: 1 hónap telt el 2 alkalommal , Papp Zsolt

Fino alla morte!

VálaszIdéz
(@ikrieger)
Tag Admin
Topic starter  

Egy táblázat a lehetséges pontokkal és nyitva tartásokkal:

Zebegény É 20 Zebegény É 10 NYITVA TARTÁS
Útpont   Össz táv (km) Nyitás Zárás Össz táv (km) Nyitás Zárás Nyitás Zárás
Mókus söröző RAJT 0,00 17 0 18 0 0,00 18 0 19 0 17 0 19 0
Rétesház BÓN 0,40 17 3 18 7 0,40 18 3 19 7 17 5 19 15
Törökmező th. 1. EP. 6,40 17 54 19 54           17 50 19 55
Nagymaros 2. EP. 12,70 18 48 21 47 4,70 18 40 20 33 18 40 21 50
Hegyes-tető 3. EP. 16,60 19 22 22 57 8,60 19 13 21 50 19 20 23 0
Kós Károly kilátó 4. EP. 19,50 19 47 23 49 11,5 19 38 22 48 19 40 23 50
Mókus söröző CÉL 20,10 19 52 24 0 12,10 19 43 23 0 19 40 24 0
Szintidő:   6 óra       4 óra              

VálaszIdéz
(@ikrieger)
Tag Admin
Topic starter  

Nagymarosi szakasz esetében a Kövesmezőről elérve a szélső házakat van valami lehetőség a kálvária felé menni?

Ha jól emlékszem van ott valami tanösvény? S akkor a pont lehetne akár a kálvárián fent a kápolnánál. Ld. térkép melléklet.

A hozzászólás módosítva: 1 hónap telt el 2 alkalommal , Krieger István

VálaszIdéz
Papp Zsolt
(@zsolti)
Tag

A Gesztenyés tanösvényre gondolsz. Hááááát.., jártam rajta lassan 10 éve, azt inkább ne erőltessük. Azóta kevéssé gondolom, hogy bárki foglalkozott vele. Nem turistajelzésekkel van jelölve, hanem azokkal a bumfordi gesztenyés irányítókkal, amivel szerintem már te is találkoztál. Még a Kaci-pihenőig simán lejössz (mert ott megy a K+ is), de utána beveszi magát egy igazán keskeny és nem tisztított nyomra az erdőbe. Van benne pár letérés is, de ott nincs iránymutatás. 

Fino alla morte!

VálaszIdéz
(@ikrieger)
Tag Admin
Topic starter  

Köszi. Nem a jelzések érdekelnek, hanem hogy van-e valami járható alternatíva. Ha kell szalagozni, akár sűrűn, az nem probléma szerintem.

Ha lesz kis időm, akkor megnézem, hogy van-e valami egyéb megoldás a K+-en kívül, s lehetőleg a kálvária érintésével. Onnan pedig le az OKT-ra, azon jobbra és a többi amit a térképeken is rajzoltunk.

VálaszIdéz
(@ikrieger)
Tag Admin
Topic starter  

Ahogy nézem Kokó geoládája ( https://geocaching.hu/caches.geo?id=5160) működik, vagyis esélyes, hogy járható valamennyire az ösvény.

A Google fotón is kivehetőek az utak, a tansövény nyomvonala is, persze kérdés nyáron mennyire lesz járható.

Megnézem a jövő héten valamikor...

A hozzászólás módosítva: 1 hónap telt el , Krieger István

VálaszIdéz
Papp Zsolt
(@zsolti)
Tag

Talán még a Mókus utca/Foglár dűlő lehet opció a kálváriához. Csak akkor az OKT-bélyegző nem esik útba.

Ha Kövesmezőről más irányba hoznánk le (Pállya Celesztin utca vagy az Elsővölgy), akkor meg a kálvária nem jó irányban van.

Igazából lehet, hogy nem a K+ a legjobb opció, de ott nem kell szalagozni és az abból a szempontból is jó, hogy azok eltűnni sem fognak.

Ezért javasoltam a Kapu-hegyi-parkolótól (P-/Z3 kereszteződés) a P- jelzést, mert ott is meg lehet állni kocsival. Van hely is bőven kipakolni és szalagozni sem kell.

Fino alla morte!

VálaszIdéz
(@ikrieger)
Tag Admin
Topic starter  

Megnézem azért még a vadgesztenyés környékét, de valóban a legkényelmesebb megoldás a P sáv jelzés lenne. Kicsit hosszan kell sétálgatni Nagymaroson, de sötétedés után valóban jobb, mint a Gubacsi-háláson át vezető Z3.

A táv így kb. 800 m-rel rövidebb lenne, a szint pedig nagyjából 70 m-rel kevesebb.

Bár így a 10-es táv útvonalát kellene átgondolni.

VálaszIdéz
Oldal 1 / 3